Praktische info
Wij geloven oprecht dat we allemaal deel kunnen zijn van de oplossing en het probleem de rug moeten
toekeren. Be the change! #DriveGreen
Laadpalen, een bron van vertrouwen

Laadpalen: wat zijn de opties en wat moet ik weten?

Wist je dat de meest voorkomende reden voor het mijden van 100% elektrisch rijden niets te maken heeft met budget, maar met de betrouwbaarheid van technologie en infrastructuur? Echt! Een automobilist kiest vandaag nog liever voor een hybridewagen, al dan niet plug-in, omdat er zo nog steeds een vangnet van fossiele brandstoffen bestaat. Maar waarom is dat? Is de infrastructuur rond laadpunten niet betrouwbaar? Zijn er te weinig? Of gelooft men dat de technologie van elektrisch rijden nog in de kinderschoenen staat? We zoeken het uit.

100% elektrisch, 0% zorgen

Een aankoop van een elektrische wagen gaat gepaard met een onderzoek rond laadpalen. Je kan het één niet zonder het ander bedenken. Wat zijn de opties?

Je kan gaan voor een volledig modulerende laadpaal aan de hand van de overtollige zonnestroom of een PV omvormer inclusief volledig modulerende laadpaal aan de hand van de overtollige zonnestroom.

Is dat Chinees? Begrijpelijk. We doen de verschillen uit de doeken.

Moet je een laadpaal kopen?

Eigenlijk niet. Als je om de hoek van je woning een snellaadpunt hebt of je kan je wagen altijd opladen op een bedrijfsterrein, dan zou het aanschaffen van een laadpaal niet per se hoog op de prioriteitenlijst moeten staan.

Een eigen laadpunt schept natuurlijk wel comfort.
Wil je zelfs in je pyjama de oprit op, om je autobatterij op te laden, dan kan dat perfect. Je koppelt de wagen aan, gaat rustig slapen en je kan de dag nadien volledig opgeladen op de baan. Oh ja, en de batterij van je wagen zal ook volledig charged zijn.

De Vlaamse overheid steekt een tandje bij

Om de Europese en Vlaamse klimaatdoelstellingen te halen, moet er efficiënter en duurzamer met energie worden omgegaan. Elektrisch rijden past uiteraard in dat verhaal, want daarmee kan de CO2-uitstoot gevoelig beperkt worden. Om elektrisch rijden aan te moedigen, zijn er voldoende laadpunten nodig. Daarom schakelt de overheid om de vraag naar publieke laadpunten bij te benen.

Waar kan ik precies laden?

Afhankelijk van waar je woont of werkt, is het interessant om de locaties te kennen waar je snel kan laden.

Ben je gewonnen voor een elektrische wagen, maar nog niet voor een laadpaal aan huis, dan is het zeker de moeite om de mogelijkheden rondom jou te verkennen.

Elke dag voorzien de privésector en de publieke sector meer mogelijkheden om veilig en snel te laden. Alles in het teken van groenere mobiliteit.

Zijn er subsidies voor een laadpaal op eigen terrein?

Goed nieuws!

Gezinnen die tot 31 augustus 2024 kiezen voor de aankoop en installatie van een laadpaal thuis, hebben recht op een belastingvermindering op deze investering.


Voor gezinnen geldt een belastingvermindering berekend over een bedrag tot 1.500 euro per laadpaal en per belastingplichtige.


Daarbij moet de laadpaal intelligent zijn en mag hij enkel gebruikmaken van groene stroom.

In 2022 krijg je nog 40% terug van je investering, in 2023 30% en vanaf 2024 nog 15%.

Subsidies voor bedrijven

  • Ondernemingen die tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024 investeren in een publiek toegankelijk laadstation, kunnen rekenen op een verhoogde kostenaftrek.Ondernemingen die tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024 investeren in een publiek toegankelijke laadstation kunnen rekenen op een verhoogde kostenaftrek. Volgende regels zijn van toepassing:
  • Voor investeringen tussen 1 september 2021 en 31 december 2022 geldt een aftrekpercentage van 200%.
  • Voor investeringen tussen 1 januari 2023 en 31 augustus 2024 geldt een aftrekpercentage van 150%.
  • Het laadstation moet tijdens de openingsuren en/of sluitingsuren vrij toegankelijk zijn voor het publiek.
  • Investeringen moeten lineair worden afgeschreven over minimaal vijf jaar
  • Aftrekbaarheid is mogelijk vanaf het aanslagjaar dat betrekking heeft op het belastbaar tijdperk waarin het laadstation operationeel en toegankelijk is.
  • Het laadstation moet worden aangemeld bij de Federale Overheidsdienst Financiën, die hem opneemt op de website van het European Alternative Fuels Observatory.
  • Het laadstation moet zijn aangesloten en informatie kunnen verstrekken over de oplaadtijd en -capaciteit.

Zit de technologie van laadpalen in de lift?

Vandaag al kan je kiezen tussen wandladers, snelladers en andere laadoplossingen. Er bestaan oplossingen op maat van je noden. Laadpalen zijn vandaag ook al perfect weersbestendig en een pak veiliger dan fossiele brandstoftankstations.


De belangrijkste reden om stil te staan bij de vooruitgang van deze technologie, is de economische factor. Economie draait minder en minder rond vervuilende en klimaatonvriendelijke oplossingen. Bedrijven en gezinnen kiezen bewuster voor een alternatief dat duurzaam is. Daar sluit elektrisch rijden perfect op aan. Het is ons diepgeworteld geloof dat de vraag naar laadstations en laadpalen elke dag verder zal toenemen.


Hoe meer mensen vandaag al beslissen om groener te rijden, hoe goedkoper en slimmer deze technologie zal worden. Be part of the solution, not the problem.

Zit je met vragen?

Neem zeker contact op met onze energie-architecten voor meer informatie.

Onze energieblog

Altijd op de hoogte
Made on
Tilda